Ne Dalai Lama verspreidt de boeddhistische waarden wereldwijd. In McLeod Ganj, de woonplaats van de geestelijk leider van de Tibetanen, kun je waardevolle spreuken en literatuur vinden in de vele handwerk- en boekwinkels. De moeite van een bezoek waard als je interesse hebt in het boeddhisme.

In dit artikel maakte je kennis met de eerste negen leefregels van de Dalai Lama, lees hier over de laatste negen van de achttien leefregels en ga na in hoeverre jij volgens deze regels leeft. 10. Stilte is het beste antwoord.

Als je niet tot een antwoord komt op een belangrijke vraag, is het tijd om naar binnen te keren. In meditatie of tijdens een wandeling kom je je innerlijke stem weer tegen. Jij hebt op alle vragen en kwesties die voor jou spelen het antwoord, maar vaak kom je daar pas op als je afstand neemt en naar binnen keert, stelt de Dalai Lama. 11. Een fijne, liefdevolle sfeer in huis vormt het fundament van je leven.

Ben je blij met de sfeer in je huis of is er iets dat je wilt aanpassen? Door middel van Feng Shui of Vedisch Wonen creëer je een sfeer die jou goed doet. Zit je in een verbouwing of ben je net verhuisd? Dan kun je merken dat je uit evenwicht bent. Zorg ervoor dat er in elk geval één plek in huis is die onveranderlijk blijft of – in het geval van een verhuizing – dat je bewust een dag of een weekend neemt om je je huis en de buurt eigen te maken. Heb je aspiraties om als nomade de wereld over te reizen? Zorg dan voor een ritueel (bijvoorbeeld: het aansteken van een kaarsje, het neerzetten van een foto of het huiselijk uitstallen van je spullen) waardoor je je de nieuwe, tijdelijke plek liefdevol eigen maakt. 12. Blijf in meningsverschillen bij de huidige situatie, haal geen oude koeien uit de sloot.

Deze leefregel klinkt voor de hand liggend, maar is lastiger in de praktijk. Want een meningsverschil heeft toch nooit alleen met het huidige moment te maken? Als dat inderdaad zo is, geeft dat aan dat er veel onuitgesproken blijft. Juist door bij de huidige situatie te blijven, zorg je ervoor dat je zaken sneller naar elkaar uitspreekt. Spannend, maar uiteindelijk voelt dat het meest vertrouwd.

Dit artikel gaat verder op de volgende pagina